Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва

...
 Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва
Коментари Харесай

Митева поправи Трифонов: Говорел за полупрезидентска република

 

„ Искаме да ви попитаме това на народен референдум. Решението би трябвало да е ваше, тъй като страната е ваша. За да подсигуряваме, че това ще се случи и вашето решение, каквото и да е то, ще се случи и то ще бъде приведено в деяние, ние ще бъдем ваш поръчител в идващия парламент. Властта не е непременно, само че моралът е. Има Такъв Народ сами против всички, дружно с вас “, съобщи той.

 

Тази заран Ива Митева разясни, че водачът на Има Такъв Народ не прецизирал коя от двете форми – полупрезидентска или президентска.

 

„ Разликата в двете форми на ръководство е доста огромна. В доста страни я има полупрезидентската република и работят доста добре. Дори правилото на разделяне на управляващите е доста добре разделен в полупрезидентската република. При тази форма Народното събрание е директно избирано, президентът е директно определен. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще уточни министър-председател, който ще образува своят кабинет и по-късно държавно управление ще изиска избор на доверие от Народното събрание “, изясни тя.

 

Според нея концепцията не била прочувствена. Била естествено продължение на всичко това, което прави „ ИТН “.

 

„ Има Такъв Народ потегли с референдум, започнахме работа по Закона за референдумите, ние сме за мажоритарния избор, това е обвързвано с президентската република “, напомни някогашната шефка на Народното събрание.

 

„ Ние желаеме да питаме хората по какъв начин желаят да продължим напред и какви са им настройките “, уточни Митева.

 

Тя остава оптимист, макар прогнозите на социолозите – „ ИТН “ ще влезе в идващото Народно заседание след вота на 2 октомври.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР